Finland 100 år.

23:58

Jag vet att Finland är långtifrån perfekt. Vår politik är just nu mer högerinriktad än vad jag är helt okej med. Precis som i många andra delar av världen blåser högerextrema vindar kallt genom vårt land, och senast idag demonstrerade nazister på gatorna i Helsingfors. Vi är fortfarande inte jämställda fastän många kanske vill tro det (bara att kolla in #dammenbrister för ett färskt bevis på det). Finland har ännu mycket att jobba med, helt enkelt.

Men nog är Finland bra på så otroligt många vis också. Jag följer med USA:s politiska läge en del, och varje gång jag läser om deras korrupta politik och helt absurda system får jag en påminnelse om hur lyckligt lottad jag är som råkade födas i Finland. Ända sedan jag var liten har jag fått höra att det är som en lottovinst att födas i Finland, och ju äldre jag blir desto tacksammare blir jag för den vinsten. Och vet ni, förra veckan bestämdes det att Nordiska Motståndsrörelsens verksamhet ska förbjudas i Finland, något som gör mig hoppfull inför framtiden.

Så att få vara med när Finland firar sin 100-årsdag känns nog allt lite speciellt. Hela året har det ju firats och pratats om det, men ikväll nådde firandet alltså sin kulmen. Tittade på slottsbalen i goda vänners lag, och då Finlandia-hymnen spelades över bilder av landskap och fyrverkerier var det kanske lite (läs: mycket) känslosamt ändå.

Så, ja. Grattis Finland, till 100 år av självständighet. Jag är tacksam för tidigare generationer som har lyckats bygga upp det här landet till vad det är idag, och är lycklig över att få vara finländare.

Du kanske också tycker om:

0 kommentarer

Flickr