We are all notes in this beautiful concert of existence.

20:05


Nu hörni har jag ett TV-serietips som heter duga åt er (ignorera bara att jag inte har bloggat sedan mars och nu plötsligt dyker upp igen). Mozart in the Jungle är en originalserie från Amazon och har fångat min uppmärksamhet som ingen TV-serie har gjort på väldigt, väldigt länge. Det handlar om en fiktiv symfoniorkester i New York som får en ny dirigent, Rodrigo, som med sina kreativa och ibland galna visioner omkullkastar allt som orkestern och dess ledning tidigare har trott sig veta om hur man leder en orkester. På vägen mot hans vision om en orkester i världsklass får vi följa med motgångar och framgångar samt möta många människor, bland annat Hailey, en oboespelare med stora drömmar.

Jag tror att det är blandningen av musik, intressanta karaktärer och seriens ibland rätt så absurda framtoning och storylines som har fått mig att fastna. Serien är rolig men får en ändå att bry sig om karaktärerna och vad som händer med dem. Visuellt är den också fin (speciellt Gael García Bernal som är en väldigt vacker man att vila ögonen på och hela orsaken till att jag klickade igång serien överhuvudtaget hehehe).

Några saker som jag vill nämna som jag tycker är extra bra:
+ dialogen känns naturlig och det verkar som att skådespelarna har frihet att improvisera
+ många kvinnor i centrala roller, serien klarar Bechdel-testet galant
+ karaktärer i olika åldrar
+ manliga huvudrollen är för en gångs skull inte vit
+ på tal om det så är Rodrigo en kreativ själ och lever för musiken, vilket frångår den typiska macho-macho-manligheten som jag tycker man brukar se i filmer och TV-serier
+ serien har många olika slags karaktärer med t.ex. olika sexualiteter, homosexualitet och bisexualitet får ta plats utan att det är någon stor grej. Jag skymtade även en handikappad orkestermedlem i bakgrunden i ett avsnitt (denna karaktär skulle i och för sig kunna få ta mer plats men man kan kanske inte kräva för mycket)
+ jag är lite kär i både Gael García Bernal (Rodrigo) och Lola Kirke (Hailey), de verkar båda vara så härliga typer med bra värderingar
+ Lola Kirke rakar sig inte under armarna i sitt privatliv och har tagit med det till sin karaktär, vilket jag älskar! (ps. hon rakade sig inte under armarna till årets Golden Globe och det är så jävla badass i den här kvinnohatiska världen och jag vill vara som henne)
+ den har vunnit två Golden Globes (bästa musikal/komedi + bästa manliga huvudroll) och två Emmys vad jag vet om
+ den här scenen som kanske är min nya favoritscen någonsin


Och! Om ni tror att man måste älska klassisk musik för att gilla den här serien har ni fel. Jag var rätt neutralt inställd till klassisk musik före jag såg serien, men efter att ha sett den så har jag en helt ny uppskattning för den. Det sista av min kandidatavhandling skrevs med klassisk musik spelandes i hörlurarna, och mina promenader har förbättrats avsevärt när jag har min spellista med diverse klassisk musik på.

Det här blev ett långt inlägg, men jag älskar verkligen den här TV-serien. Jag upptäckte den för två månader sedan och i skrivande stund ser jag om den redan för fjärde eller femte gången. Jag tror att fjärde säsongen släpps i december och jag vet inte hur jag ska klara av att vänta så länge.

Den är som sagt en Amazon Original, och just nu är Amazon Video gratis i en vecka, därefter kostar det 2,99€ i månaden i sex månader framåt. Tyvärr är inte tredje säsongen tillgänglig där, men då kan ni skaffa Viaplay för där finns andra och tredje säsongen (första fanns också förut men inte längre). Viaplay är gratis första månaden och sen kostar det 9,90€ per månad. Iväg och bli hänförda!

Du kanske också tycker om:

0 kommentarer

Flickr